Ekonomi

Ehliyeti Olan Herkes Dikkat Etmeli! 1.823 TL Para Cezası Ödeyebilirsiniz

İçişleri Bakanlığı hız sınırı konusu ile ilgili kısa bir açıklama yaptı. Bakanlık yaptığı açıklamada, 1 Temmuz itibarıyla karayollarında hız sınırının güncellenerek yükseltildiğini açıkladı…

Yeni Hız Sınırları Bildirildi

Bakanlık, karayollarında yayınlanan hız sınırının yükseltilmesine karar verdi. Kuzey Marmara, İstanbul-İzmir ve Ankara-Niğde otoyollarında hız limitinin 140 km/s’e, Edirne-Şanlıurfa karayolunda (Ankara-Niğde arası hariç) 130 km/s’ye yükseltildiği bildirildi.

1 Temmuz İtibariyle Geçerli

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 1 Temmuz’dan itibaren hız sınırının 10-20 km olarak artırılacağı kamuoyuna duyuruldu.

130 KM Olarak Güncellendi

Edirne-İstanbul (Avrupa Otoyolu), İstanbul-Ankara (Anadolu Otoyolu), Niğde-Mersin-Şanlıurfa (Niğde-Tarsus Kesimi, Tarsus-Şanlıurfa Kesimi) ve Çeşme-İzmir-Aydın (Çeşme) otoyollarının hız sınırı 120 km/s’den 130 km/s’e yükseltildi Kuzey Marmara karayolunun Sakarya-Kurtköy-Odayeri-Kınalı kesimi ile Malkara-Çanakkale, Gebze-İzmir/Menemen-Çandarlı ve Ankara-Niğde otoyollarında 120 km/s olan hız limiti 140 km/s’ye yükseltildi.

Bölünmüş Yollarda Olan Hız Sınırı Aynı Kaldı

Halihazırda yapım aşamasında olan ve yeni yapılan yollar hizmete girdiğinde, 120 km/s olan mevcut hız sınırı 20 km/s artırılarak 140 km/s’ye çıkarılacak. Şehirlerarası çift yönlü otoyollarda 90 km/s hız kısıtlaması, bölünmüş yollarda ise 110 km/s hız sınırlaması devam edecek.

1.823 TL İdari Para Cezası Olacak
 
Açıklamaya göre, hız sınırını aşan sürücülere para cezası verilecek. Trafik güvenliğini sağlamak ve sağlıklı bir trafik akışı yaşamak için kurallara her zaman uyulmalıdır. Radar cezasının 1.823 TL’ye yükseldiği açıklandı.

Tabelalar Yeni Kurallara Göre Düzenlendi

Açıklamada, yeni inşa edilen karayolları için ilan edilen hız limitlerine ilişkin ayrıntılar da yer aldı. Sonuç olarak, yapımı devam eden ve projelendirilecek olan karayolları hizmete girdiğinde 120 km/s olan mevcut hız sınırı 20 km/s artırılarak 140 km/s’ye çıkacak. Öte yandan uygulama devreye alınırken şerit sayısı, şerit mesafesi, güvenlik şeridi, asfalt kalitesi, bağlantı yolları gibi çok sayıda yol kriteri dikkate alındı. Yeni yönetmeliğe uygun olarak trafik işaretleri de yerleştirildi ve an itibariyle yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi.

1 Temmuz 2022 Otobanlardaki Yeni Hız Sınırları

Edirne-İstanbul hız sınırı 130 km/saat
İstanbul-Ankara yeni hız sınırı 130 Kilometre
Niğde-Mersin- Şanlıurfa (Niğde-Tarsus kesimi, Tarsus-Şanlıurfa kesimi) yeni hız sınırı 130 Kilometre
Çeşme-İzmir-Aydın (Çeşme-İzmir kesimi ile İzmir-Aydın kesimleri) yeni hız sınırı 130 Kilometre
Kuzey Marmara otoyolunun Sakarya-Kurtköy-Odayeri-Kınalı bölümünün yeni hız sınırı 140 Kilometre
Malkara-Çanakkale otoyolu yeni hız sınırı 140 Kilometre
Gebze-İzmir/Menemen- Çandarlı otoyolu yeni hız sınırı 140 Kilometre
Ankara-Niğde otoyolu yeni hız sınırı 140 km/saate çıkarıldı.

Sürücüler maksimum 154 km/s hızla seyahat edebilecek

Yeni hız limitleriyle ilgili görüşleri alınan sürüş teknikleri uzmanları tarafından özellikle tatil sezonunda yollara çıkacak olan sürücüler uyarıldı. Sürüş güvenliği uzmanı Yener Yalçıntaş, hız düzenlemelerinde %10 istisna olduğunu belirtti. Yalçıntaş, “Cezalar değerlendirilirken bu pay dikkate alınır. Yani 130 km/s hız sınırlaması olan karayollarında 143 km/s hıza kadar izin verilebilir. Sürücüler 140 km/s hız sınırlaması olan güzergahlarda maksimum 154 km/s hızla seyahat edebilecek. Bu konuda sürücüleri uyarıyoruz. Yüksek hızlar doğal olarak risklidir. Olumsuz sonuçlar ne yazık ki bir sürücünün veya sizin hatanızdan kaynaklanabilir. Ayrıca yakıt tüketimi de artıyor. Tatilcilere özellikle araçlarını servise götürmelerini ve otoyol hızlarını optimum olduğunu düşündüğümüz 120 km/s civarında tutmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Bakan Soylu açıklama yapmıştı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından 5 Mayıs’ta yapılan açıklamada hız kısıtlamalarındaki artış duyurulmuştu. Projenin 1 Temmuz’a kadar tamamlanması bekleniyordu ve sonunda yürürlüğe girdi.

Başa dön tuşu