Güncel

Yıllar önce yaşanan krizi bilmişti! Ünlü ekonomist doların patlama yapacağı rakamı ve tarihi açıkladı

Ülkemizde ki en önemli ekonomik krizlerin başında 2008 krizi gelmektedir. 2008 krizini önceden tahmin eden ünlü ekonomist bu sefer ABD ekonomisi üzerinden doları yorumladı. Özellikle 2022 yılında ciddi oranda çıkış yakalayan doların yükselişi zamlarında beraberinde getirmişti. Bu nedenle birçok kişi doların önümüzde ki zamanlarda ki durumunu merak etmektedir.

Dolar 45 lira mı oluyor? Parayı koklayan ekonomist Selçuk Geçer açıkladı! Tarihleri teker teker açıkladı

Ünlü ekonomist önümüzde ki yılın ortalarına kadar FED faiz artırımının devam edeceğini öngörüyor. Bilindiği üzere FED faiz artırımı ise Dolar Türk lirası dengesini doğrudan etkilemekte. Bu nedenle doların yılsonunda 20 TL’nin üzerinde olması tahmin edilmektedir. 2023 yılının ortalarında ise doların en az 25 TL olması beklenmektedir. 2023 yılının ikinci çeyreğinde ise dolarda ki yükseliş son bulabilir.

Enflasyonda Düşüş Olacak mı?

Dolarda ki yükseliş doğrudan enflasyonun yükselmesine neden olmaktadır. Enflasyonun yükselmesi de yaşam pahalılığını ve alım gücünü olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak doların çıkış trendinin kırılamaması enflasyonun kısa vadede düşmesini engellemektedir. Ünlü ekonomist ise enflasyonun 2023 yılına kadar kademeli olarak yüzde 5 oranında artacağını düşünmektedir.

2023 yılının ilk aylarında ise enflasyon oranın daha yüksek seviyelere çıkabileceğini düşünmektedir. Son olarak ise yılın son aylarında oranların kademeli bir düşüşe geçmesi beklenmektedir. Hemen herkes tarafından 2023 yılının enflasyon konusunda ön plana çıkacağı ifade ediliyor. Bu durum ekonomistlerin de bu alana daha fazla ilgi göstermesine neden oluyor. Esasında bu durum yatırımcıları da doğrudan ilgilendiriyor!

Yatırımcıların Dolar Stresi Devam Ediyor

Ekonominin dengelenmesinde en önemli roller yatırımcılara düşmektedir. Ancak dolar kurunun aşırı yüklemesi üretim maliyetlerini arttırmaktadır. Bu nedenle yatırımcıların büyük bir kısmı geçtiğimiz yıla oranla piyasalardan çekilmiş durumda. Şirketlerin tahvil puanlarının geçen yıla oranla yüzde 2 İle 5 arasında değer kaybetmesi de yatırımcıların stresini arttırmakta.

Ancak ünlü ekonomistler tahvil puanlarının FED ile orantılı olduğunu ve yatırımcıların risk alması gerektiğini öne sürmekte. Ayrıca yatırımcıların risk almadıkları zaman (haberkolik.net) dolar dengesizliğinin önüne geçilemeyeceği de ön görülmektedir. Son olarak yatırımcıların yıllık tahvillerinin FED kararı öncesi piyasaya sürmesi tavsiye edilmektedir.

Dolar 15 TL değil, 28 TL değil, 45 TL değil… Dolarda net rakam bugün belli olacak! Doları olan acil baksın

 

Başa dön tuşu