Güncel

Yer yerinden oynadı! Hem dolar hem altın hem gümüş çatır çatır çatlıyor! Kritik seviye aşıldı…

Uzun bir süredir kıymetli metallerin ve dövizlerin fiyatlarının artış eğrisi göstermesi yatırımcıların oldukça karlı günler yaşamasını sağlamıştı. Ama Amerika’dan gelen haberlerle beraber esen olumlu hava tersine döndü desek yanlış olmaz. Artan faizlerle birlikte dolar fiyatları artış eğrisini korumaya devam etti fakat kıymetli metallerin fiyatları adeta çakıldı.

Altın fiyatları son yılların en düşük fiyatlarını gördü. FED’in yaptığı her basın toplantısının ardından altın fiyatları biraz daha düşüş yaşamaya devam ediyor. Uzmanlar faiz artırımının yaratığı bu etkinin 2023 yılının sonralarına kadar devam edeceğini ve yatırımcıların uzun bir süre boyunca altından uzak durmak isteyeceklerini belirtiyorlar.

Düşüş Sürüyor

Eylül ayının ikinci yarısında yapılan toplantının ardından altın fiyatları yatay bir seyirde ilerlemeye başladı. Uzmanlar Fed toplantısında yüzde 100 faiz artırımına gidebileceğini söylüyorlardı. Her ne kadar beklenen olmasa da yüzde 75’lik bir artırım bile altının değer kaybetmesine yetti.

Piyasalarda ki bekleyiş altını çalkantılı bir duruma sokarken belirsizlik ortamından çıkmakta altının seyrini düşüşten yataya konuma çekti. Şimdi uzmanlarda yatırımcılarda gelecek yeni haberleri beklemeye başladılar. FED’in ilerleyen dönemlerde daha sıkı kararlar alması doları güçlendirecektir. Faizlerin artmasıyla altın fiyatlarının üstünde ki baskı daha da artacaktır.

Uzmanlar Değişiklik Beklemiyor

Artan altın fiyatları zamanında ellerinde ki kıymetli materyalleri bozduran yatırımcılar için adeta bir fırsat oldu. Fakat daha yüksek kar beklentisiyle ellerinde ki kıymetli materyalleri bozdurmayan ve ani düşüşle beraber şok yaşayan yatırımcılar şimdi gelecek olumlu haberleri ve kısa sürede altının yeniden yükselmesini bekliyorlar. Fakat uzmanlar düşüşün yükseliş seyrine dönmesini beklemediklerini ve Fed toplantılarından da olumlu bir sonuç çıkmayacağını belirtiyorlar.

FED’in uzun bir dönem ılımlı söylemlerde bulunmayacağını belirten uzmanlar altın fiyatlarında bir yükseliş olsa dahi bunun kısa süreli olacağını ve fiyatların yeniden düşeceğini dile getiriyorlar.
Bu konuda yatırımcıların biraz sakin olmasını isteyen ekonomi yorumcuları ani kararların kayba neden olabileceğini belirtiyorlar. Ayrıca bu konuda farklı uzmanların görüşlerini dinlemenin de yatırım konusunda bir fikir verebileceği ifade ediliyor.

Başa dön tuşu