Güncel

Şeffaf Diş Teli Nedir? Nasıl Uygulanır?

Şeffaf diş teli, diş ayrıklığı, yamukluğu ve çarpıklığı gibi diş problemlerinin tedavisi için kullanılır. Şeffaf diş teli, doğal diş rengine çok yakın olması sebebiyle, estetik açıdan da tercih edilir. Metal görünümü yansıtmadığı için kişinin gülerken ya da konuşurken daha rahat hissetmesini sağlamaktadır. Dişe sabitlenerek uygulanan şeffaf diş teli, diş hekimi tarafından belirli aralıklarla hareket ettirilip, yeniden konumlandırılır. Bu kapsamda dişlerin hizalanmasını sağlayan şeffaf diş teli ortalama 6 ay ila 2 yıl arasındaki sürede dişlerin sağlıklı görünümüne kavuşmalarını sağlar. İçeriğimizin devamında şeffaf diş teli nasıl uygulanır, tedavi süreci ağrılı mı, şeffaf diş teli nasıl temizlenir, kimlere uygulanabilir? sorularına yanıt vermeye çalışacağız.

Şeffaf Diş Teli Nasıl Uygulanır?

Şeffaf diş teli uygulamasında öncelikle ortodontistler, hastanın çene ve ağız yapısını kontrol etmektedir. Ardından izlenen adımlar ise şu şekildedir:

• Eğer hastanın ağzında diş dolgusu veya kanal tedavisi gerektiren diş varsa öncelikle bunların tedavisi sağlanmaktadır.

• Kanal veya dolgu tedavisi ardından iyileşen dişler için diş temizleme gerçekleştirilir.

• Diş temizlemenin yapılmasının sebebi şeffaf diş telinin diş yüzeyine daha iyi bir şekilde oturmasını sağlayabilmektir.

• Öte yandan dişinde çürük veya hasar bulunmayan hastalar için bu ilk aşama uygulanmadan direkt temizleme ve şeffaf diş teli uygulama bölümlerine geçiş yapılır.

• Hekimce, hastanın ağız bölgesine ekartör adı verilen aparat yerleştirilir.

• Bu aparatla işlem süresinde hastanın ağzının açık kalması mümkün kılınır.

• Bu aşamada şeffaf diş teli özel tıbbi yapışkan madde ile dişlere uygulanır. Ardından tellerin sabitlenmesi için uygun elastik takılır.

Uygulama ortalama 1-2 saatlik sürede sonra ermektedir.

Şeffaf Diş Teli Tedavisi Ağrılı mı?

Şeffaf diş teli tedavisi ağrılı değildir. Hatta uygulama sırasında hekimce gerekli görülmez ise anestezi yöntemi uygulanmaz. Sadece tedaviden birkaç saat sonra çene kemiğinde basınç hissedilebilir. Bu basınç hissi birkaç gün içerisinde kaybolur. Diğer yandan tedavi ardında hekimce önerilecek olan ilaç ya da mumlar kullanıldığında birkaç günlük basınç hissine yönelik problemler yaşanmaz.

Şeffaf Diş Teli Kimlere Uygulanır?

Şeffaf diş teli, süt dişleri dökülmüş ve yerine yeni dişleri çıkmış olan çocuklardan itibaren üst yaş sınırı olmadan herkese uygulanabilir. Bu yüzden genellikle 8 yaş altı çocuklar için diş teli tedavisi önerilmemektedir. Çarpık diş, boşluklu diş, üst üste binen diş sorunlarını gidermek isteyenler ve bazı dişleri diğerlerine göre daha önde olan kişiler, şeffaf diş teli tedavisinden yararlanabilirler.

Şeffaf Diş Teli ile Şeffaf Plak Arasındaki Fark Nedir?

Şeffaf diş teli ile şeffaf plaklar birbirleriyle karıştırılmaktadır. Şeffaf diş telleri uygulandıktan sonra sabit olarak kalırlar, plaklar ise tercih edildiğinde hasta tarafından çıkarılıp tekrar takılabilirler. Şeffaf diş teli uygulandıktan sonra belirli aralıklarla diş doktoru kontrolüne gidilmelidir. Çünkü doktor dişlerin hizalanma sürecine yönelik sürekliliği sağlamak için gerekliyse şeffaf diş tellerini yeniden ayarlar.

Şeffaf Diş Telleri Temizliği Nasıl Yapılıyor?

Şeffaf diş teli temizlemek için her yemek sonrasında tellerin temizlenmesi yani uygun fırçayla dişlerin fırçalanması gerekir. Özellikle orta sertlikte diş fırçasının kullanılması hekimlerce önerilir. Diş temizliği ise arka dişler için içten dışa doğru, diş yüzeyleri için sağa-sola hareket edecek şekilde yapılır. Telin denk geldiği alanlar yuvarlak hareketle fırçalanmalıdır. Doktorun önerdiği ara yüz fırçası ile günde en az 1 kez diş telleri arası temizlenir.

Başa dön tuşu