Güncel

Ödemeler 3 Ekim Pazartesi saat 09.00’da yapılıyor! SGK açıkladı! Başvuranlar parasını alacak

2022 yılında artan enflasyon oranları ve gelen zamlar vatandaşları oldukça güç bir duruma soktu. Bu nedenle sosyal güvenlik kurumu yılın son çeyreğinde vatandaşlara yardım yapılacağını geçtiğimiz günlerde resmi olarak açıkladı. Yapılan açıklamada sigortalı ve sigortasız kadınlar için emzirme yardımı yapılacak.

Yardım ücreti ise 320 TL olarak belirlendi. Öte yandan doğum nedeniyle izin alan kadın çalışanları sigortalılık süreleri ve primleri de sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanacak. Peki, yapılacak olan yardım ödemeleri için şartlar nelerdir? İşte bu soruya dair merak ettiğiniz yanıtların tamamı!

SGK Yardımı Almak İçin Gereken Şartlar

Sosyal güvenlik kurumu tarafından emzirme yardımının alına bilinmesi için vatandaşların karşılaması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. İlk olarak emzirme ödeneği için kadın çalışanların doğum öncesinde ki yılda en az 120 günlük sigortasının olması gerekmektedir. 120 günden daha az sigortalılık süresi olan kişilere yardım yapılmamaktadır.

Öte yandan kişilerin genel sağlık sigortası ve prim borcunun olmaması gerekmektedir.
Genel sağlık sigortası ve prim borcu olan kişilerin borçlarını ödedikten sonra başvuru yapması gerekmektedir. Son olarak ise sigorta prim günü tamamlanmış kişilerin 300 gün içerisinde doğum yapması dışında emzirme ödeneği yardımı yapılmamaktadır. Peki, yardım başvurusu nasıl yapılıyor? İşte merak edilen ayrıntılar!

SGK Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Soysal güvenlik kurumu emzirme yardımı başvuruları iki farklı şekilde yapılmaktadır. Şuan için emzirme ödeneği başvuru tarihleri resmi olarak netlik kazanmadı. Tarihlerin kesinleşmesinden sonra vatandaşlar başvurularını E-devlet üzerinden kolaylıkla yapabilmektedir. İlk olarak E-devlet sistemine giriş yapılması ve ardından arama bölümüne SGK yazılıp aratılması gerekmektedir. Son olarak ise emzirme yardımı sekmesine girilip kolay bir şekilde başvuru yapılabilir.

İkinci başvuru yöntemi ise şahsen başvurulardır. Bu başvuru yönteminde kişilerin yaşadıkları illerde bulunan SGK il müdürlüklerine giderek şahsen başvuru yapması gerekmektedir. Şahsen başvurularda vatandaşlar sadece kimlik kartı belgesi talep edilmektedir. Başvuruları kabul edilen adaylara ise ödemeler en geç 15 iş günü içerisinde yapılmaktadır. Ödemeler PTT hesaplarına havale edilmektedir.

 

 

Başa dön tuşu