Türkiye Stagflasyon Sürecine Girer mi?
Artan yüksek enflasyonla birlikte Türkiye “Stagflasyon Sürecine” girmektedir. Haberin detayları…
Yüksek enflasyon, Türkiye’de devamlı olacak şekilde artmaya devam ederken ekonomideki yavaşlama oranları ortaya çıkmaktadır. Bu da “Türkiye stagflasyona mı giriyor?” sorusunu akıllara geçirmektedir.
Türkiye ekonomisine bakıldığında yüksek enflasyon başlangıcı hem çalışan hem de emekli için olumsuz etkisini yavaş yavaş göstermeye devam etmektedir. Sadece bu kısım değil üretici ve şirketlerde bu olumsuzluklardan doğrudan etkilenmektedir.
Son zamanlarda ise Türkiye son çeyreğinde ekonomideki yüksek enflasyon artışı ile durgunluğu aynı anda yaşama anlamına gelen“stagflasyon”a doğru gidildiğine yönelik düşünceler öne sürülmektedir.
Hem firmalar hem de ücretliler zor durumda kaldıkları için Türkiye’de faiz artırımı veya ücretlere baskılama gibi fikirlerle tüketimi en az olacak şekilde azaltarak enflasyonla başa çıkılması düşünülmektedir.
Fakat bu olay milyonlarca çalışan, emekli ve üretici için enflasyonla mücadele etmek yerine zamanla fakirleşme oranını artırmaktadır. Ayrıca firmalar da enflasyonla başa çıkarken tercih edilmekte olan birçok yol sıkıntı oluşturmaktadır. Bunun yanında hükümetin aldığı vergi gelirlerini artırmak amacıyla da uyguladığı
“enflasyon muhasebesi” sebebiyle de global iş dünyasında farklı yatırımlar da durma derecesine gelmektedir.
Önümüzdeki günlerde birçok ekonomist; halk ve şirketler için gidilecek yolun daha da zor olacağı uyarısını dile getirirken, bazı ekonomistler ise enflasyonla mücadelenin başarılı olması amacıyla birçok çalışmaların yapıldığını dile getirmektedir.
Birkaç gün içerisinde hem fiyat artışları hem de ekonomideki durgunlukla ortaya çıkmakta olan “stagflasyon” tedirginliği bireyleri kuşkuya düşürmektedir. Bu nedenle yapılan çoğu araştırmalarda ise enflasyonun düşünülmesine yönelik büyük bir çaba gösterildiği ve biraz daha zaman alacağı ileri sürülmektedir. Çoğu ekonomist enflasyonla mücadele ederken zor bir süreçten geçildiğini dile getirmektedir. Bunun aksine birçok düşünür ise yapılan çalışmaların başarı oranı enflasyonla mücadele edilmesinde olumlu yönde katkı sağlayacağıdır.
Bir Ekonomi Hangi Nedenlerle Stagflasyon Sürecine Girer?
İktisat bilimi sürecine yol açmakta olan sebeplerin ilk sırasında maliye ve yanlış para politikaları neticesinde yükselmekte olan enflasyon “stagflasyon” olarak ifade edilmektedir. Bununla birlikte gerek dış gerekse iç sebeplerle döviz kurlarında yaşanmakta olan dalgalanmalar veya bölgesel krizlerin oluşturduğu finansal olaylar da stagflasyonu tetiklemektedir. Hem durumun belirsizliği hem de enflasyonun artması halkı tüketim konusunda kısıtlamaktadır. O yüzden de şirketler istihdam alanı oluşturma ve yeni yatırımları askıya almaktadır. Bunun sonucunda ise ekonomide ortaya çıkmakta olan düşük büyüme ve ileri derecede küçülme ortamı stagflasyon sürecine adım atıldığını bir kez daha kanıtlamaktadır.
Türkiye Stagflasyon Sürecine Girdi Mi?
Açıklanmakta olan resmi verilere bağlı olarak Türkiye’nin şu anlık “stagflasyon” sürecine girdiği görülmemektedir. Fakat büyümeye bağlı olarak artan göstergeler, aylık olarak incelendiğinde enflasyon oranının artışını devam ettirmesi ve enflasyonla birlikte verilen mücadelenin para politikaları ile sınırlı olması, diğer aylarda da “stagflasyon” sürecini oluşturabilir. Bu nedenle gerekli çalışmalar titizlikle de yürütülmektedir.
Geçen iki yılda dünyanın yüksek enflasyona sahip ülkelerinden biri olan Türkiye araştırılan 2024 temmuz ayı verilerine göre; yıllık oranda % 61.78 enflasyonla AB ülkeleri arasında ilk sırada, G-20 ülkeleri arasında ise Arjantin’in ardından 2 sırada yer almaktadır. Ayrıca döviz kurlarındaki görülen artış TL’nin değer kaybetmesine neden olmaktadır. Ayrıca son 3 yılda 8,5 TL den 33.7 TL’ye çıkan dolar kuru 386 değer kazandığı bilinmektedir. Aynı zamanda Euro ise 9.9 TL’den 37.2 TL’yi çıkarak yaklaşık olarak %275 değer kazandığı gözle görülebilmektedir.