Güncel

Son dakika: Asgari ücretli çalışanlara net 8000 TL maaş! Fark formülü Meclis’e geldi!

Ocak 2023 yaklaşırken 3. kez asgari ücret zammı gündeme gelmeye başladı. Zamla alakalı çalışmaların başlaması ile enflasyonla alakalı zam oranlarının hesaplandığı dile getiriliyor. Enflasyon bilgilerine göre tespit edilen zam oranları çoğalan fiyatlar karşısında vatandaşın mağdur olmamasını hedefliyor. Her senenin Aralık ayında toplanan Asgari Ücret Komisyonu 3. zammın hesaplamalarına devam ediyor.

Geçtiğimiz asgari ücret maaş zamlarının maaşlı vatandaşın yüzünü güldürdüğü gibi ikinci yükselişin da aynı tesiri yaratacağı umuluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla beklenilen asgari ücret tutarı 8000 TL olarak bekleniyor.

Asgari Ücret Zammı 

Asgari ücret bir işçinin bir günlük yevmiyesi olarak tespit edilen en alt ücrettir. Ocak 2023 ile ekonomiye göre artış miktarı belirlenir. Asgari ücret zamlarını işçileri temsilen işçi sendikaları takip etmektedir. Asgari ücretten vergi alınmaması ve ücrete ek olarak sosyal hakların arttırılması da asgari ücret komisyonunca görüşülmekte ve karar verilmektedir.

Normal şartlarda senede bir kez tespit edilen ücret zammı olağan dışı hallerde senede iki kez yapılmaktadır. Tüketim maliyetleri ve ülke şartları da değerlendirilerek asgari bir ücret belirlemesi yapılmaktadır. Vatandaşın alım kuvveti sınırı hesaplanarak işçi ve işverenin haline göre zam yapılmaktadır.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 2 temsilci, TÜİK, Kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığından temsilcilerle farklı iş kollarından 5 temsilci çalışmalara iştirak etmektedir. 10 üyenin arasında yapılan oylama ve birkaç seans ardından asgari ücret belirlenmektedir. Ülkedeki asgari geçim sınırı öneme alınarak oluşturulan ücret belirlemelerinde son olarak zam açıklamasını Cumhurbaşkanı yapmaktadır.

Başa dön tuşu