Kış Geliyor Konserve Kapaklarına Talep Artıyor
Sonbaharın gelmesiyle beraber kavanozlar hazırlanmaya başlandı. Ülkede üretilen 2 milyar kavanoz kapağının 44 milyona yakını ise ev konservelerinde kullanılıyor.
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir konuyla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’de her sene 2 milyar adet kavanoz kapağının üretildiğini ve bu sayının 400 milyona yakınının ise ev konserveciliğinde kullanıldığını dile getirdi. Sonbaharla beraber başlayan konserve hazırlıkları kavanoz kapağı ihtiyacını da beraberinde getirdi. Türkiye’de bu konuda herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını belirten Sarıbekir, taleplerin ev konserveciliğine yönelik fazla olduğunun altını çizdi.
2 Milyar Kavanoz Kapağının 400 Milyonu Ev Konserveciliğinde Kullanılıyor
Sonbahar yaklaşırken yurdun pek çok köşesinde insanlar meyve ve sebzelerini kış aylarında tüketebilmek için konserveler hazırlama başladı. Kış aylarında çokça tüketilen gıdaların yanı sıra salça, turşu, reçel gibi gıdalar yoğunlukla konservelerde kendilerine yer buluyor. Kışa hazırlık adına hazırlanan konserveler için ise kavanoz kapaklarına talepler artıyor.
Türkiye’de yaklaşık 2 milyar adet kavanoz kapağının üretildiğini dile getiren Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, bunun 400 milyona yakınının evlerde kullanıldığının altını çizdi. 400 milyon dışında geri kalan kapaklar ise konserve üretimi yapan firmalar tarafından kullanılıyor. Talebin her yıl bu dönemlerde arttığını dile getiren Sarıbekir kavanoz kapaklarının artık çok daha geniş bir alanda kullanıldığını ve satış noktalarının çeşitlendiğini de vurguluyor.
İhracatta da Önemli Bir Yer Tutuyor
Özellikle sonbahar döneminde kavanoz kapaklarına olan ilginin son derece fazla olduğunu belirten Sarıbekir eskiden sadece züccaciyelerde bulunan kapakların artık marketlerde bile rahatlıkla bulunabildiğini kaydetti. Kavanoz kapaklarının her sene değişmesi gerektiğini dile getiren Sarıbekir bir kavanozu 3-4 sene kullanmak mümkünken kapaklar açıldığı zaman artık aynı kapağın kullanılmaması gerektiğini söylüyoruz dedi. Hijyen ve sağlık anlamında önemli olduğu vurgulanan kavanoz kapağı değişimleri özellikle uygun fiyatlı olması sebebiyle kolaylıkla yapılabiliyor.
Yaz aylarında hazırlanan sebzeler kış için saklanacaksa bunların en iyi saklama yöntemi konserve oluyor. Farklı boylarda üretilen kavanozlar her türlü saklama koşullarına uygun şekilde insanların evlerine ulaşıyor. Bu seneki meyve sebze üretiminin bereketli olduğunu vurgulayan Sarıbekir bu yıl da konserve kapağına talebin yeterince fazla olmasını beklediklerini söyledi.
Konserve kapağı yapım sürecine de değinen Sarıbekir ihracat açısından da konuyu değerlendirdi ve Balkan ülkeleri ile aynı kültüre sahip olmanın Balkanlar ve Doğu Avrupa ile ticarette de önemli bir rol oynadığını belirtti. Ev konserveciliğinin bu ülkelerde de yaygın olduğunu dolayısıyla kavanoz kapaklarını seri bir şekilde ihraç ettiklerini söyleyen Sarıbekir talepleri en iyi şekilde karşılamaya çalıştıklarını dile getirdi.
Dünyada şu an için geniş ağızlı kavanoz kapağı üretiminin yaklaşık 25 milyar adet olduğunu söyleyen Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, bu üretimin %10’unun Türkiye’de yapıldığını sözlerine ekledi. Sebze ve meyvelerin besin değerlerinin korunarak en iyi şekilde muhafaza edilmesinin kavanozlarla mümkün olduğunu belirten Sarıbekir ayrıca kavanoz şeklindeki muhafazaların aile bütçesine destek olduğunun da altını çizdi. Mevsiminde çıkan sebze ve meyvelerin besin değerini yitirmeden, bozulmadan saklanabilmesi konserve stoku çok önemli bir yer tutuyor. Yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde kavanoz kapaklarına talebin olduğunu belirten Sarıbekir bu anlamda ihracat için de önemli bir açığın giderildiğini ekledi. Her yıl ortalama 100 milyon ev konservesi satılırken bu rakamın neredeyse iki katı da konserve kapağı satılıyor. Tüketiciler farklı satış kanallarından konserve kapaklarını oldukça cüzi fiyatlarla alabiliyorlar. Artık pek çok küçüklü büyüklü marketlerde de konserve kapakları rahat bir şekilde bulunabiliyor.