Ekonomi

2025’in Zam Maratonu: Kamu İşçileri Tarihi Bir Artışın Eşiğinde

Toplu sözleşme maratonu başladı, 600 bin kamu işçisinin kalbi zam masasında atıyor. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na taleplerini Şubat 2025’te sundu. Masadaki en dikkat çekici madde: En düşük günlük brüt ücretin 1.800 TL olması. Üstelik bu sadece başlangıç.

Sendikalar, 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 50, ikinci 6 ayı için yüzde 25 zam ve refah payı olarak da yüzde 10 talep ediyor. Bu talepler gerçekleşirse, 4D’li kamu işçilerinin maaşları memurları geride bırakabilir.

Ancak sadece ileriye dönük zam değil, geçmişin de hesabı soruluyor. Demiryol-İş Malatya Şube Başkanı Hikmet Kazgan, “Bir önceki sözleşmeden 32 bin TL enflasyon kaybımız var. Önce bu telafi edilmeli” diyerek taleplerin ciddiyetini ortaya koydu.

Görüşmelerde idari maddelerde ilerleme sağlandı. Ancak asıl pazarlık maaş zamlarında. Taraflar henüz bir uzlaşmaya varmış değil. İşçiler, gözünü hükümetin atacağı adıma çevirmiş durumda. Mayıs ayı başında sonuçların açıklanması bekleniyor.

Memur-Sen de bu süreçte hükümete yasal düzenleme çağrısı yaptı. Toplu Sözleşme Kanunu’nun torba yasa içinde değil, ayrı ve detaylı olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.

Kamu işçileri artık zam değil, haklarının teslim edilmesini istiyor. Bu süreç, yalnızca maaşları değil, iş barışını ve sosyal dengeyi de doğrudan etkileyecek. Gözler zam masasında, kulaklar hükümetin vereceği yanıtta!

Başa dön tuşu